"Waar gaat het eigenlijk over, Thé?"

By in
"Waar gaat het eigenlijk over, Thé?"

Debat in de Kamer:

GroenLinks wil vliegverboden (voor zo veel mogelijk landen). En vindt dat er meer moet gebeuren voor jongeren: het kabinet moet meer doen. Wat precies? Geen suggesties.

De SP wenst een beter loon voor de politie.

De SGP wil de kerken openhouden, ook ’s avonds. En een uitzondering voor (bezoek van) ‘een huishouden’, niet voor ‘één persoon’.

De Partij voor de Dieren wil de slachthuizen dicht. En vreest ‘eetstoornissen’.

De PVV vindt dat het kabinet het niet goed doet, alles niet. En als wel, dan vindt de partij nog wel een nieuw verwijt. In elk geval is het allemaal ‘broddelwerk’.

De PvdA wil een ‘sociaal reddingsplan’ om eenzaamheid tegen te gaan. Wat en hoe en voor wie precies? Geen antwoord, als er maar geld in dat plan zit.

Van Haga vindt alles niks en citeert George Orwell (???).

De Christenunie wijst op het belang van mantelzorgers.

De VVD pruttelt over de schade voor KLM.

D66 pleit voor ‘vrijheid’. En twijfelt. En wikt. En weegt.

Het CDA wil dat de maatregelen worden nageleefd.

Waar denkt u dat dit debat over ging? Kan over alles zijn gegaan, nietwaar? Het zijn immers bekende standpunten. Zo bezien prima, herhalen van de (kern)boodschap is altijd goed, dan onthoudt de luisteraar het beter. Maar nu komt ie: het debat ging over corona en de (invoering van de) avondklok. En ál deze partijen (op Van Haga na dan) riepen dat ‘bestrijding van het virus’ voorop staat, maar dat INTUSSEN wel even kan worden geregeld dat… En dan komen de partijpolitieke wensen en eisen van al die fracties.

De coronacrisis wordt dus zonder enige schaamte gebruikt om heel andere politieke doelen na te streven. Is dat oprecht? Is dat een ‘zuiver’ politiek debat? Ik weet het antwoord wel: niemand kijkt ervan op, op de vierkante kilometer van het Binnenhof. Het is normale praktijk.

Als er dan nog de politiek gebruikelijke koehandel op volgt over de tijdstippen voor die avondklok – in de trant ‘akkoord met die avondklok, maar alleen als je óók die vliegtuigen weert’ – dan is duidelijk dat het Kamerleden ook nu niet ging om de bestrijding van het virus, maar om het scoren van heel (veel), heel andere partijpolitieke puntjes.